Deltagere fra Telemark til Grüne Woche i Berlin

I samarbeid med Fylkesmannen i Vestfold og Telemark og fylkeskommunene har Fjellnettverket valgt ut sterke deltakerne til å representere Fjell Norge fra Telemark.Collage med bilder av bedrifter fra Telemark som representerer Fjell Norge i Berlin - Klikk for stort bildeBedrifter fra Telemark som representerer Fjell Norge i Berlin Fjellnettverket  

Fjell Norge strekker seg fra Setesdal i sør til Trøndelag i nord, og over 30 deltakere skal friste tyskere og europeere med fantastisk mat og opplevelser fra fjellet.

-         Deltakerne fra fjellområdene i Telemark representerer stolte mat- og reiselivsbedrifter. Her finner vi kjærlighet til tradisjonsmat, naturen og dyra i alle ledd og de spiller på fjellets ressurser både som beiteområde og som store naturopplevelser,  sier Kari Randen, daglig leder i Fjellnettverket.

Bli bedre kjent med representantene fra Telemark her:

Lærling fra Tuddal høyfjellshotell

Linnea Humlegård fra Porsgrunn gikk på Croftholmen vgs i Bamble, restaurant og matfaglinja. Nå er hun læring på Tuddal høyfjellshotell, et tradisjonsrikt hotell i Hjartdal kommune. Her serveres gjestene en fire rettes meny hver kveld.

Hotellet er opptatt av lokalmat og lokale råvarer, som er bra for både miljø og klima og for andre bedrifter i nærområdet som selger lokalmat.

Linnea valgte å være lærling på Tuddal høyfjellshotell mye på grunn av deres fokus på kvalitet og lokal mat. Linnea er også veldig glad i natur, og siden hotellet ligger fint plassert med turløyper og mye skog og mark har hun mulighet til å nyte naturen på fritiden.

Nettside: Tuddal høyfjellshotell

Gygra AS

Firmanavnet Gygra er hentet fra det norrøne navnet for trollkjerring og er også navnet på et mytisk fjell i Telemark. Torolf Eid og Rune Aarhus tar deg med til de ukjente perlene i Telemark og med sin lokalkunnskap byr de på fantastiske naturopplevelser. Sommertid på el-sykkel eller vanlig sykkel etter stølsveger og til unikt kulturlandskap i fjellet. Vinterstid på toppturski i områder med lite folk på kanten av villreinens rike.

Det er eit poeng for oss å drive skånsom ferdsel og kombinere turene med lokale matopplevelser.

To av våre viktige reisemål er Telemarkskanalen hvor vi kombinerer ferdsel med båt og stisykling utenom tilrettelagte løyper. Verdensarven Rjukan og Notodden er hjemstedet for den andre industrielle revolusjon og her har vi både vandre- og sykkelturer i samarbeid Norsk Industriarbeidermuseum. 

Nettside: www.gygra.no

Lærling fra Bø Hotell

Cecilie Thorsell Hesthag fra Bø i Telemark gikk på Bø vgs. avd. Seljord, kokkelinja. Hun er lærling på Bø Hotell på andre året. Bø Hotell er det eneste hotellet i Bø, og ligger sentralt plassert i Bø sentrum. I sommersesongen fungerer hotellet som et turisthotell og resten av året i hovedsak som kurs- og konferansehotell. Maten som blir servert på hotellet er litt ny og moderne, men med et tradisjonelt preg. Hotellet har en à la carte meny på dagen, på kvelden serveres dagens treretters. Råvarene handles inn mest mulig lokalt, slik at gjestene får en smakebit av Telemark. Cecilie deltok på Grüne Woche i 2019, og synes det var en fantastisk opplevelse å være med på. Hun ser veldig frem til å være med i 2020 også.

Nettside: Bø hotell

Flatdal Meieri/Kråkeroestaulen

Lina og Sondre Aasan driv mjølkeproduksjon på garden Sundbø i Flatdal og seterdrift på Kråkeroe om sumaren. Både på garden og staulen foredlar dei mjølk til ost og smør. Dei satsar på den lokale kurasen Telemarksfe og har ein lågintensiv produksjon med mykje grovfôr og utmarksbeite, men lite kraftfôr til dei 15 mjølkekyrne. På garden var det eit eige meieri for 100 år sidan, i 2019 bygde paret eit nytt meieri på garden som får same namnet som det gamle: Flatdal Meieri.

Stølsdrifta er sentral i driftsopplegget og er høgdepunktet i årssyklusen for folk og fe. I tre månadar flyttar tre generasjonar og alle husdyr sju mil og 800 høgdemeter opp til staulen Kråkeroe i utkanten av Hardangervidda. Her går kyrne fritt på eit 1500 mål stort område med saftig fjellgras som gjev ei mjølk med unike kvalitetar. På staulen er det også ein kafè der gjester kan få servering av staulskost og eit innblikk i seterlivet. På Kråkeroe har det vore staulsdrift, landbruk og anna utmarksnæring i omlag 2000 år. Lina og Sondre fører gamle tradisjonar vidare og har spesialisera seg på knåost, ein ost med lange tradisjonar i Vest-Telemark.

Facebookside: Flatdal Meieri/Kråkeroestaulen

Telemarklam

Kim og Bjørg Hopland driver gården Taraldlien i Fyresdal kommune i Telemark. De har for det meste spælsau, men også noe norsk kvit sau. For rundt to år siden valgte de å satse for fullt, og etablerte Telemarklam.

Telemarklam skal være en merkevare som selger pinnekjøtt, fenalår og annet lammekjøtt som garantert kommer rett fra fjellet i Telemark og som ikke er sluttforet på kraftfor. Sauene har flotte beiteressurser i fjellet, med ren, urørt natur og det friskt vann. Her på fjellet lages kanskje noe av verdens reneste mat!

Telamarklam samarbeider også med mange flinke bønder i Telemark, og driver salg og markedsføring for å promotere dette fantastiske kjøttet.
Nettside: Telemarklam.no

Stordalen Gardsbruk med Bergstaulen

Barbro Stordalen og Ronny Eiksund Sterten eier og driver et fjellgardsbruk i Tinn i Telemark. Gardsbruket ligger på den ene siden av verdensarvbyen Rjukan. Bergstaulen ligger på den andre siden med utsikt mot Gaustatoppen. De rundt 100 geitene leverer melk for produksjonen av den tradisjonelle og prisvinnende ‘Helfeit brun geitost’. På World Cheese Award 2018 kom den på delt andreplass i superfinalen. Dermed ble den verdens beste brune geitost.

Om sommeren flytter budeiene med geiter og kje til Bergstaulen, der flokken koser seg med urter, lauv og gress i utmarksbeite på fjellet og produserer den flotte råvaren geitemjølk. I tillegg til geiter har Stordalen Gardsbruk telemarksfe, villsau, spælsau og setergriser. Høst og vinter bakes det brau/flattbrød og lefser av potet. Drifta er i pakt med naturen.

Barbro og Ronny deltok i 2019 for første gang på Grüne Woche og er veldig begeistret til å delta i 2020 også.

Facebook: Stordalen Gardsbruk

Til toppen