Deltakere fra Oppland til Grüne Woche i Berlin 2020

I samarbeid med Fylkesmannen i Innlandet og fylkeskommune har Fjellnettverket valgt ut representanter fra Valdres og Gudbrandsdalen til å representere Fjell Norge fra Oppland.Collage av bedrifter fra Oppland - Klikk for stort bilde 

Fjell Norge strekker seg fra Setesdal i sør til Trøndelag i nord, og over 30 deltakere skal friste tyskere og europeere med fantastisk mat og opplevelser fra fjellet.

-         Fra Oppland har vi med oss mat- og drikkeprodusenter og opplevelsesbedrifter som er svært gode på å skape et helhetsinntrykk mellom lokale smaker og opplevelser rundt produksjonen av disse,  sier Kari Randen, daglig leder i Fjellnettverket.

Bli bedre kjent med representantene fra Oppland her:

Noraker Gård

Slektsgården som ligger i Valdres drives av 14. generasjon og har en rik kulturhistorie med lange tradisjoner i å legge ned rakfisk. Noraker Gård er medlem i «Rakfisk fra Valdres» som er godkjent som beskyttet geografisk betegnelse.

Rakfisk fra Noraker har flere ganger vunnet førsteprisen i Norsk Rakfiskfestivals årlige konkurranse. I gårdsbutikken er det et godt utvalg av lokalmat og spesialitetsprodukter fra både Noraker Gård og områdene rundt. Kombiner gjerne besøket med omvisning på gården der det også er eget selskapslokale og møteromsfasiliteter. 

Nettside: noraker.no
 

Skimaker`n & Budeia - Olestølen Mikroysteri

Olestølen Mikroysteri drives av Kathrin og Thomas Aslaksby. Gården Nørrestogo ligger på 630 m.o.h og rundt Sankthans reiser vi med 35 geiter, fem hester, fire ender, tre griser og to katter til Olestølen på 1000 m.o.h.

Her går geitene fritt og omdanner det fantastiske fjellbeite til økologisk geitemelk som vi bruker i våre rå geitemelksprodukt. I juli og august kan folk få lære om stølsliv i nær kontakt med dyr og natur - være med å røre i brunostgryta som blir kokt på vedfyrt jerngryte i 10 timer og få en smake ureiste håndverksforedla melkeprodukt. Vi tar imot grupper som får oppleve å melke geiter, yste og følge dyras liv på stølen.

Vinterstid holder skimaker`n Thomas kurs i å lage ski i heltre og oppleve gleden av å svinge seg i løssnø på heimelaga ski.

Facebookside: Nørrestogo Skigard

 

Avdem Gardsysteri

Avdem Gardsysteri ligg øvst og lengst nord i Gudbrandsdalen, mellom nasjonalparkane Reinheimen og Dovrefjell. Vi produserer fleire slag ostar, rømme og smør av upasteurisert mjølk frå eigne kyr.

Smaken kjem frå saftig beitegras og friskt høy, lange tradisjonar og godt handverk. Drifta er basert på grøn energi, frå flisfyringsanlegget på garden.

På Avdemsbue har vi vår eigen lokalmatbutikk og ostekafe. Frå eit moderne tilbygg kan du nyte utsikta av beitedyr og kulturlandskap med ein steinovnspizza eller rømmegraut attåt. Medan du ventar på maten, kan du smake deg fram til ein favoritt i ostedisken og oppleva ein autentisk landhandel med røter attende til 1878.

Avdem er en del av matnettverket Gudbrandsdalsmat.

Nettside: avdem.no

Glittersjå Fjellgård

Glittersjå Fjellgård ligger på 760 moh midt i Fjell Norge med en fantastisk utsikt til Glittertind, Norges nest høyeste fjell. Vi er omgitt av stillhet, ren fjellnatur og et vakkert tun med gamle og nye tradisjonelle tømmerhus med grønne grastak, som vi selv har restaurert og bygget opp.Her vrimler det av frittgående dyr av mange slag. Hønsefugler, ender, gjess, kalkuner, påfugler, kaniner, harer, gammalnorske spælsauer, geiter, ponnier, spanske hingster, skotsk høylandsfè, en flokk med hvite gjeterhunder. Ikke minst lever vi tett sammen med en hel familie med tamme elger! Vi har åpent hele sommeren og tilbyr et variert program med naturaktiviteter, historiefortelling, foring av dyr, besøk på skinnloftet hos Hege og åpent bakeri og kafeteria med enkel, hjemmelaget og lokal mat.

Nettside: glittrersja.no

Opplæringskontoret Brimi-Kjøken

Også i 2020 sender Opplæringskontoret Brimi-Kjøken to av sine dyktige lærlinger til Berlin sammen med delegasjonen fra Fjell Norge. Opplæringskontoret startet i 2008, for å gi unge utdanning i kokkefaget etter Arne Brimi sin matfilosofi og i samarbeid med reiselivsbedrifter i Jotunheimen. Bedriftene har et nært samarbeid, og lærlingene får kunnskap om råvarer og historie, kultur og sammenhenger i naturen.
Brita Stensgård og Nina Vatn har for tiden praksis på Vianvang.Nettside: brimikjoken.no

Brimi Sæter

Å ta med seg dyra på fjellbeite sommarstid har vore ein viktig del av norsk landbruk i fleire hundreår, og seterdrift er ein stor del av norsk kulturarv. Brimi sæter har vore i tradisjonell drift så lenge folk kan hugse. No, i moderne tid, er dette ein open besøks-seter der du kan få tett kontakt med husdyra, heimelaga mat, gode turmogelegheiter og overnatting i ein brisk på låven, i lavvoen eller i seterhus.

Fjellmjølka blir foredla til smakfulle seterprodukt, og desse får du kjøpt i eigen seterkafé og -butikk. Hans Brimi er hovudkokk på Fjell Norge sin stand i Berlin for tredje gong i 2020 og har med seg sin gode kollega, Ann Kristin Bøhle.

Nettside: brimi-seter.no

 

Sve Gardsbrenneri

Da vi begynte å sysle med tankane om eit brenneri som ein del av potetforedlinga var det Akevitten, sjølvaste nasjonalbrennevinet, vi sikta oss inn på. Når vi nå har utstyret på plass og har starta produksjonen har vi vorte fasinert over alle dei smakane vi klarar å fange av naturen rundt oss. Einer, Krekling, Ryllik, Marikåpe, Villkarve, Rogn, Solbær, ja alt i naturen har sin særskilte smak. Utfordringa er korleis ein skal gå fram for å fanga smaken slik at den framstår på sitt reinaste og friskaste, dette er det vi brukar mest tid på.

Smakane skal harmoniserast med kvarandre for å gje dei beste opplevingane og det vert også meir interessant å prøva om ein kan gjenkjenne elementer frå naturen i produkta. Smaksuniverset er stort og ein må prøva seg fram med ulike teknikkar og kombinasjonar. Ein må prøva ulike vekstar og plantedeler, blad, stengel, rot eller blomar, alt har ulik smak og det tek aldri slutt.

Nettside: sve.no
 

Til toppen