Deltakere fra Trøndelag til Grüne Woche i Berlin 2020

I samarbeid med Fylkesmannen i Trøndelag og fylkeskommunen har Fjellnettverket valgt ut fem fine bedrifter som skal fremme mat, drikke og opplevelser fra fjellområdene sør i Trøndelag.Bedrifter fra Trøndelag som representerer Fjell Norge - Klikk for stort bilde 

Fjell Norge strekker seg fra Setesdal i sør til Trøndelag i nord, og over 30 deltakere skal friste tyskere og europeere med fantastisk mat og opplevelser fra fjellet.

-         Fra Trøndelag tar vi med oss representanter fra sterke, etablerte matnettverk, et spennende bryggeri og en gjestegård med fokus på fjellmat. Vi er stolte av å få trønderne bredt representert som en del av fjellregionen, sier Kari Randen, daglig leder i Fjellnettverket. 

Bli bedre kjent med representantene fra Trøndelag her:

Jo-sætra

For Jo-Sætra handler det om helt lokale råvarer, direkte fra naturen. Det plukkes og høstes bær, urter, blader, spiselige og smakfulle planter - fra sesongstart, når bjørka spretter - så går det slag i slag. Alle vekster har sin korte sesong, så det er bare å henge med! Alt blir foredlet med utsøkt håndverk og i små produksjoner for å sikre best mulig kvalitet; saft, sirup, syltetøy, gele, marmelade, chutney, oljer, eddik, kjøtt, spekepølse, spekeskinke, sylte og rull. Mye er spesielt, men det mest spesielle er ullgrisen vår.

Navnet Jo-Sætra kommer fra den gang familien drev seter, og det er i dette området mye av råvarene ble og fortsatt blir høstet. En viktig ingrediens i produktene er Oppdalsvann som er kåret til Norges beste drikkevann, det selger vi også «in naturell» på flaske. Jo-Sætra er en av aktørene i Oppdal Smak av fjell.

Nettsiden: jo-saetraprodukter.no 

Oppdal - Smak av fjell

Rett på nordsiden av sagnomsuste Dovrefjell finner du fjellbygda Oppdal. Fjellheimen er tilholdssted for moskus, villrein og 40 000 sau som utnytter optimale beiteressurser. Nede i dalen brer bygda seg ut, mangfoldig, med frodighet fra kalkholdig jord og tydelig preg av det gamle kulturlandskapet. Lufta er frisk og klar, og fjellene rundt danner den storslåtte rammen.

Opplevelsesmulighetene er mange for den nysgjerrige. Lokale matprodusenter og deres samarbeidspartnere har etablert «Oppdal Smak av Fjell» med den erkjennelsen at ´en er som ingen og to er som ti´. Sammen jobber de for å fremme råvarer, produkter og matopplevelser på de premissene naturen har lagt til grunn.

Nettside: oppdalsmakavfjell.no
 

Fjellmandel Oppdal SA

Fjellmandel fra Oppdal er en gammel potetsort, som dyrkes 400 moh, i Oppdal kommune. Fjellmandel har vært dyrket her siden 1850, og poteten er "krokete og rar", avlange i formen med gul kjøttfarge. Dette er en gourmèpotet som har et høyt tørrstoffinnhold og er rik på smak, og derav svært anvendbar i ulike former: potetstappe, stekt potet, saltbaktpotet mm.

Den unike smaken skyldes dyrkingen i fjellstrøk; der klimaet er tørt, veksten går sent og aromaen fester seg i fjellmandelen. Fjellmandel fra Oppdal er et kvalitetsprodukt som innehar både Beskyttet Geografisk Betegnelse samt Spesialitet- unik smak, fra Matmerk.Fjellmandel Oppdal SA er et andelslag som består av 10 mandelpotetprodusenter, som sørger for at vi får denne unike fjellmandelen på bordet. 

Nettside: www.mandelpotet.no/

Bortistu Gjestegard

I 2016 overtok den 4. generasjonen av slekten Storli Helmersen gården Bortistu. Linda Mai og Rune og de fire ungene forvalter nå gården videre. Etter at sauedriften ble avviklet i år 2000, har gården vært en ren reiselivsbedrift. Fjøset er bygd om til selskapslokale og kursrom, og har en påbygd resepsjon. Gården er godt ivaretatt, og med antikvariske hensyn. Rundt omkring på tunet finnes 28 rom - alle med sin sjarm.

Lars Ivar Sesaker er kokk i Bortistu. Sammen med flere kollegaer, tar de vertskaplig i mot gjester på gården hele året. Som både kokk og tidligere kjøkkensjef, har Lars Ivar over 20 års fartstid med mat. Han ser fram til utfordringen å tilby herlige smakebiter fra fjellet i Norge til 50 000 besøkende på IGW hver dag. Det å få hilse på det tyske folket, fortelle om vårt vakre land i nord, og få ønske dem velkommen hit, det gleder jeg meg til, sier Lars Ivar.

Nettside: bortistu.no
                   

Rodebak Gårdsbryggeri

Til fjells lengst sør i Trøndelag ligger Rodebak. Gården Rodebak stammer tilbake til det gamle gruvesamfunnet som ble etablert på Innset og Kvikne på 1600 tallet. Fokuset til bryggeriet er varianter av gårdsølstilen Saison. Arbeidshesten er husgjæren som bryggeren har høstet i Flanderen, ellers nytter Rodebak sine øl seg av førsteklasses kildevann fra Tysksæter og økologisk malt og humle. Noen av ølene får også et opphold på bourbonfat. Med til Berlin vil det også bli med testbatcher i samarbeid med det trønderske håndtverksmalteriet Bonsak. Rodebak har også tidligere vært på Grüne Woche og fått svært gode tilbakemeldinger fra det tyske publikum.

Facebookside: Rodebak Gårdsbryggeri

Til toppen